Подобряват Европейското дипломно приложение


От Генералната дирекция „Образование и култура“ към Европейската комисия започнаха онлайн проучване за европейското дипломно приложение сред висшите училища в ЕС, съобщиха от Еврокомисията.

Българските институции за висше образование ще могат да дадат своите препоръки, предложения и мнения за подобряване на документа, както и за потенциалната възможност за цифровизацията му.

Електронният въпросник може да бъде намерен на интернет адрес: https://www.surveygizmo.eu/s3/90022840/Diploma-Supplement-HEIs-survey

Европейското дипломно приложение се издава безплатно от висшите училища у нас на английски или на друг от най-разпространените езици в Европа. То е допълнение към оригинала на дипломата за висше образование и не заменя официалното приложение към нея.

Европейското дипломно приложение съдържа описание на същността, нивото, съдържанието и статута на обучението на дипломираните студенти.

С него може да се кандидатства във всички висши училища на територията на Европейското пространство за висше образование*, в което освен България влизат още 47 държави. С документа може да се кандидатства и за работа както у нас, така и в чужбина, поясняват от Еврокомисията.

Източник: Интернет


Няколко пояснения и съвета:

  1. Европейско дипломно приложение СЛЕДВА ДА СЕ ИЗДАВА и от европейските университети след завършване на Бакалавърска или Магистърска степен, но често пъти това не се случва.
  2. * С Европейското дипломно приложение САМО, НЕ МОЖЕ да се кандидатства, както пише в метериала по-горе.
    То е ДОПЪЛНЕНИЕ към Дипломата за завършен Бакалавър или Магистър, а при кандидатстване Университетите в чужбина ИЗИСКВАТ ДИПЛОМА (Bachelor Diploma/Masters Diploma) И ТРАНСКРИПТ (Academic Transcript), обработени по съответния начин (в зависимост от дестинацията/държавата) – ЛЕГАЛИЗИРАНИ или САМО с ЛИЦЕНЗИРАН ПРЕВОД.
  3. Европейското дипломно приложение е ДОБРО ДОПЪЛНЕНИЕ в процеса на кандидатстване, защото дава в унифицирана форма, със задължителни реквизити информация за добития образователен ценз, статута на учебното заведение и програмата, при това на английски език.
  4. Препоръчваме изискването на Европейско дипломно приложение ( Diploma Supplement/DS) при завършване на висше образование в България или чужбина.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s